Condiţii de intrare şi regim de şedere
- Cetăţenii români pot călători pe teritoriul Bulgariei în baza paşaportului simplu, a pașaportului simplu electronic, a pașaportului temporar sau a cărţii de identitate, toate aceste documente aflate în termen de valabilitate. Cetățenii români minori nu pot intra în Bulgaria în baza certificatului de naștere.
- Când călătoriți în Bulgaria este necesar să vă asigurați că:
- dețineți documentul de identitate (pașaportul sau cartea de identitate), permisul de conducere corespondent categoriei de autoturism pe care îl conduceți, certificatul de înmatriculare al acestuia și asigurarea internațională tip Carte Verde, precum și chitanța privind achitarea taxei de drum în Bulgaria (vinieta electronică), toate aceste documente aflate în perioada de valabilitate;
- dețineți fonduri suficiente pentru acoperirea costurilor perioadei de ședere/cazare;
- dețineți card european de sănătate sau asigurare medicală corespunzătoare (în anumite situații de urgență, cardul european de sănătate/asigurarea medicală facultativă poate acoperi costurile aferente; în stațiunile turistice funcționează cabinete medicale private, modern dotate, dar care practică prețuri ridicate) – www.cnas.ro;
- dețineți documente pentru animalele de companie care vă însoțesc.
IMPORTANT!
- În Bulgaria funcționează sistemul de emitere a vinietelor electronice pentru folosirea contra cost a infrastructurii publice rutiere de către categoriile de autovehicule cu masa totală admisibilă mai mică de 3,5 tone, iar pentru celelalte categorii (microbuze, automarfare, autocare) funcționează sistemul electronic de taxare rutieră bazată pe distanța parcursă (tip e-Toll) (www.bgtoll.bg și/sau secțiunea e-Vigneta Bg din prezentul material). Subliniem faptul că vinieta electronică trebuie achiziționată cel târziu la intrarea pe teritoriul Bulgariei; în caz contrar, vă expuneți riscului de a fi sancționat prin aplicarea unei taxe compensatorii pentru parcurgerea fără vinietă a unui segment de drum național supus taxării, chiar dacă, ulterior, ați achiziționat vinieta electronică corespunzătoare.
- Recomandăm încheierea unei asigurări facultative tip CASCO pentru autoturism;
- Cetățenii români care își petrec vacanțele în stațiunile litorale din Bulgaria (Sunny Beach, Nessebar, Sveti Vlas, Albena și, mai ales, Nisipurile de Aur) trebuie să cunoască faptul că, autoritățile locale recomandă ca parcarea autoturismelor românești să fie făcute în locurile special amenajate contra cost;
- Pentru o mai bună informare a cetățenilor români, care-și vor petrece concediile în stațiunile montane Bansko, Pamporovo sau Borovets, recomandăm consultarea link-urilor https://www.banskoski.com/en, https://pamporovo.me/en și https://www.borovets-bg.com/en;
- Recomandăm turiștilor români, care își vor petrece vacanțele în stațiunile de pe teritoriul Bulgariei, să aibă la dispoziție un contact permanent telefonic din cadrul agenției de turism, prin intermediul căreia au contractat serviciile turistice pentru ca, în cazul unor eventuale neconcordanțe/neînțelegeri privind serviciile puse la dispoziție de unitățile hoteliere bulgare, eventualele probleme să fie înlăturate/soluționate rapid, prin apelarea și intervenția reprezentantului firmei de turism în cauză. De asemenea, informații suplimentare privind eventuale sesizări/reclamații pe această temă se află pe pagina web a Comisiei pentru Protecția Utilizatorilor/Consumatorilor din Bulgaria – www.kzp.bg/kontakti;
CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI CÂND CĂLĂTORIȚI CU MAȘINA IN BULGARIA
- e-Vinieta BG
În Republica Bulgaria funcționează sistemul de plată a vinietei electronice pentru autovehiculele cu o masă totală admisibilă mai mică de 3,5 tone. În ceea ce privește mijloacele de transport cu masa totală admisă mai mare de 3,5 tone, această categorie de autovehicule (microbuze, automarfare, autocare) va fi supusă sistemului modern de colectare a taxelor de drum tip e-toll – sistemul electronic de taxare rutieră bazată pe distanța parcursă.
- faptul că vinieta electronică trebuie achiziționată cel târziu la intrarea pe teritoriul Bulgariei; în caz contrar, vă expuneți riscului de a fi sancționat prin aplicarea unei taxe compensatorii pentru parcurgerea fără vinietă a unui segment de drum național supus taxării, chiar dacă, ulterior, ați achiziționat vinieta electronică corespunzătoare.
Vinietele electronice pot fi eliberate pe o durată de 1 an, 3 luni, 1 lună, 1 săptămână sau doar pentru zilele de sâmbătă și duminică (vinieta de sfârșit de săptămână) numai pentru autoturisme și mijloacele de transport cu masă totală admisibilă de până la 3,5 tone. Acestea se emit pentru fiecare mijloc de transport, în parte, în funcție de categoria din care face parte, în baza numărului de înmatriculare. Vinieta electronică este valabilă numai pentru mijlocul de transport al cărui număr de înmatriculare a fost înregistrat, indiferent dacă se schimbă proprietarii sau utilizatorii acestuia.
Autoritățile de control BGTOLL efectuează controale regulate, în special în imediata apropiere a punctelor de trecere a frontierei bulgare, iar în cazul în care se constată lipsa achitării taxei vinietei electronice, atunci utilizatorul va trebui să achite pe loc o taxă compensatorie.
Prețul vinietei electronice în Bulgaria, valabil pentru anul 2021, pentru categoria de autovehicule cu masă totală admisibilă mai mică de 3,5 tone, este reliefat în funcție de durata de valabilitate, după cum urmează:
- 1 săptămână – 15 leva;
- 1 lună – 30 leva;
- 3 luni – 54 leva;
- 1 an – 97 leva;
- 1 week-end – 10 leva (e-vinieta de sfârșit de săptămână este valabilă începând cu ziua de vineri, ora 12:00 până în ziua de duminică, ora 23:59).
Aceleași prevederi legale privind achiziționarea obligatorie a vinietei electronice se aplică și pentru categoria remorcilor atașate autoturismelor, atunci când masa totală brută a ansamblului format depășește 3,5 tone. În acest caz, se achiziționează două viniete electronice, în mod separat, una pentru autoturismul care tractează și cealaltă pentru remorca în cauză.
Subliniem faptul că autoritățile bulgare specializate efectuează controale inopinate în trafic, prin efectuarea de verificări automatizate în sistemul de evidență al vinietelor electronice emise, iar, în cazul în care un autovehicul este înregistrat de camerele automate ca folosind un sector de drum supus regimului de taxă fără achitarea prealabilă a acesteia, atunci autovehiculul va fi oprit din circulație până la achitarea taxei compensatorii.
Taxa compensatorie se achită la fața locului în momentul controlului, numai cu card bancar de debit sau credit. Cuantumul acesteia diferă în funcție de categoria și caracteristicile autovehiculului, după cum urmează:
- Autoturisme – 70 leva (aprox. 36 euro) ;
- Autocamion cu greutate de 3,5 t – 12 t – 150 leva (77 euro) ;
- Autocamion cu greutate de peste 12 t cu 2-3 axe – 450 leva (230 euro) ;
- Autocamion cu greutate de peste 12 t cu 4 sau mai multe axe – 750 leva (383 euro) ;
- Autovehicule de transport pasageri cu mai mult de 8 persoane – 150 leva (77 euro).
Rețeaua bulgară de distribuire a vinietei electronice este formată din stații de alimentare cu combustibil (de ex: Petrol AD, Lukoil EOOD, OMV OOD, EKO, Rompetrol, Shell Bulgaria EAD, etc.), oficii poștale, sucursale EasyPay sau FastPay și de la alți parteneri comerciali.
Vinieta electronică poate fi achiziționată on-line prin intermediul site-ului www.bg-toll.bg (cu versiune și în limba română – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica).
Subliniem faptul că, în cazul achiziționării vinietei electronice pentru Bulgaria prin transfer bancar, aceasta va fi activată după aproximativ trei zile lucrătoare, din cauza procedurilor și timpului tehnologic specifice sistemului bancar de confirmare a plăților. În cazul achitării on-line cu card bancar (e-banking), activarea vinietei electronice pentru Bulgaria se produce imediat în decurs de câteva minute.
Pe întregul teritoriu al Republicii Bulgaria au fost montate terminale de autotaxare tip bancomat, de unde șoferii pot să își achiziționeze vinieta electronică. O repartizare grafică a acestora poate fi găsită la următorul link:
Subliniem faptul că o posibilă defecțiune a terminalelor de autotaxare tip bancomat montate în punctele de trecere a frontierei, pe sensul de intrare în Bulgaria, NU poate reprezenta o cauză de exonerare a achitării taxei de drum pentru acest stat. În astfel de cazuri, recomandăm cetățenilor români să sesizeze autoritățile bulgare care își desfășoară activitatea în punctul de frontieră respectiv și să întreprindă de îndată demersurile necesare achiziționării e-vinietei BG on-line, de la ghișeele poștale (dacă acestea funcționează în cadrul punctului de frontieră) sau de la cea mai apropiată stație de benzinărie. În caz contrar, cetățenii români, ale căror autovehicule vor fi înregistrate de camerele de monitorizare a traficului ca folosind infrastructura publică de drumuri naționale fără achiziționarea taxei de drum, vor fi nevoiți să suporte consecințele aplicării legii de către autoritățile bulgare – lipsa taxei de drum se sancționează contravențional, iar plata taxei compensatorii se face pe loc.
- Broșură informațională pentru conducătorii auto profesioniști
Vă aducem la cunoștință faptul că, pe anumite sectoare de drum aflate pe teritoriul Republicii Bulgaria, este interzisă circulația pentru mijloacele de transport cu masă de peste 12 tone, inclusiv ansamblu de vehicule, cu remorci și semiremorci, mașini și utilaje agricole, tractoare, utilaje și mașini specializate pentru lucrări. Restricțiile sau interdicțiile de circulație se aplică în anumite zile ale săptămânii și în anumite perioade de timp.
AUTOSTRĂZI:
Perioadă | Zi din săptămână | Interval orar | Tronson/Drum | Segment de drum |
1 iunie –15 septembrie, inclusiv | În fiecareVINERI | 18:00 – 20:00 | Autostrada TRAKIA | Sofia – Plovdiv pe direcția de mers către Burgas |
În fiecare DUMINICĂ | 16:00 – 20:00 | Burgas – Sofia pe direcția de mers către Sofia | ||
În fiecare SÂMBĂTĂ | 10:00 – 14:00 | Autostrada STRUMA | Nodul de comunicație rutieră ”Daskalovo” – PCTF Kulata pe direcția de mers către Kulata | |
În fiecare DUMINICĂ | 16:00 – 20:00 | Autostrada MARIȚA | Svilengrad – autostrada TRAKIA pe direcția de mers către autostrada TRAKIA |
DRUMURI DE CATEGORIA I ȘI A II-A:
Perioadă | Zi din săptămână | Interval orar | Tronson/Drum | Segment de drum | Traseu de ocolire |
1 iunie –15 septembrie, inclusiv | În fiecare VINERI | 17:00 – 20:00 | I-1 | Din satul Rebărkovo până la Botevgrad pe direcția de mers către Sofia | Drumul II – 16 Rebărkovo – Svoghe – Centura ocolitoare a Sofiei |
În fiecare DUMINICĂ | 14:00 – 20:00 | ||||
În fiecare VINERI | 17:00 – 20:00 | I-1 | De la Blagoevgrad până la PCTF Kulata pe ambele direcții de mers | X | |
În fiecare DUMINICĂ | 14:00 – 20:00 | ||||
În fiecare VINERI | 17:00 – 20:00 | I-5 | Ruse – Veliko Târnovo pe ambele direcții de mers | X | |
În fiecare DUMINICĂ | 14:00 – 20:00 | ||||
În fiecare VINERI | 17:00 – 20:00 | I-9 | Varna – Burgas pe ambele direcții de mers | X | |
În fiecare DUMINICĂ | 14:00 – 20:00 | ||||
În fiecare VINERI | 17:00 – 20:00 | II-99 | Burgas – Țarevo pe ambele direcții de mers | X | |
În fiecare DUMINICĂ | 14:00 – 20:00 |
PE TIMPUL SĂRBĂTORILOR OFICIALE ALE REPUBLICII BULGARIA:
Perioadă | Ziua | Interval orar |
Sărbători oficiale și toate perioadele, în care este stabilită mai mult de o zi liberă sau zi de sărbătoare | Ultima zi lucrătoare înainte de începerea zilelor de sărbătoare ale statului bulgar | 16:00 – 20:00 |
Ultima zi liberă(de sărbătoare) | 14:00 – 20:00 |
Drum | Segment de drum |
Toate autostrăzile | Autostrăzile TRAKIA, HEMUS; LIULIN, STRUMA, MARIȚA, CERNO MORE |
I-1 | De la satul Rebărkovo până la Botevgrad pe direcția de mers către Sofia (traseu ocolitor – drum II-16 – Rebărkovo – Svoghe –Centura ocolitoare a Sofiei) |
I-1 | De la Botevgrad către PCTF Kulata pe ambele direcții de mers |
I-4 | Nodul de comunicație rutieră ”Koritna” – Veliko Târnovo – Șumen pe ambele direcții de mers |
I-5 | Ruse – Veliko Târnovo pe ambele direcții de mers |
I-8 | PCTF Kalotina – Sofia pe ambele direcții de mers |
II-8 | Centura ocolitoare a Sofiei |
I-9 | Varna – Burgas pe ambele direcții de mers |
II-99 | Burgas –Țarevo pe ambele direcții de mers |
Mențiune:
Interdicțiile nu se referă la mijloacele de transport care efectuează transporturi de mărfuri periculoase (ADR), de animale vii, de produse alimentare perisabile sau supuse unui anumit regim de temperatură și care posedă documente doveditoare.
Recomandare:
Conducătorii mijloacelor de transport cărora li se aplică astfel de restricții sau interdicții de circulație trebuie să aleagă, din timp, locuri de parcare corespunzătoare, înainte de segmentul de drum interzis circulației. Șoferii vor aștepta în aceste locuri de parcare până la scurgerea termenului privind restricția sau interdicția de circulație.
Sancțiuni administrative:
- Reținerea permisului de conducere al șoferului pentru un termen de o lună, pentru cel care pătrunde după indicatorul care interzice accesul respectivului mijloc de transport pe segmentul de drum (din afara localităților), în care a fost introdusă o măsură de restricție sau interdicție a circulației în afara localităților (art.171, pct.1, lit.j din Legea privind Circulația pe Drumurile Publice);
- Amendă contravențională în cuantum de 300 leva (BGN) – (art.183, alin.7 din Legea privind Circulația pe Drumurile Publice).
- Aparate anti-radar: în Bulgaria nu este permisă folosirea aparatelor anti-radar, utilizarea acestora constituind contravenţie, fiind sancţionată cu amendă.
- Limitele de viteză sunt următoarele:
- 50 km/h în localităţi;
- 90 km/h în afara localităţilor;
- 140 km/h pe autostrăzi.
- Parcarea este permisă în locurile special amenajate, în general, contra cost. Plata parcării se face în baza tichetelor de parcare, care se achiziționează de la agenți de parcare, care sunt prezenți în zonă. Există stațiuni turistice (Nisipurile de Aur) în care parcarea este permisă numai contra cost în anumite locuri special amenajate, acest fapt fiind evidențiat prin afișarea la intrarea în stațiune a unor panouri informative cu recomandări în acest sens în limba bulgară și o altă limbă de circulație internațională. În alte stațiuni turistice (Sunny Beach) a fost introdus regimul de parcare zonă albastră (contra-cost) pe întreg teritoriul localității, iar plata timpului de parcare se poate face direct la agenții de parcare prezenți în zonă sau prin intermediul aplicației Urboparking (www.urboparking.com). În cazul parcării neregulamentare, autoritățile locale bulgare dispun ridicarea sau tractarea imediată a autoturismului. recuperarea acestuia va fi posibilă numai după achitarea contravalorii amenzii aplicate și a tarifului de garare sau depozitare a autoturismului în locurile special amenajate.
Recomandăm cetățenilor români să se informeze temeinic, în prealabil, cu privire la condițiile de parcare în localitățile sau stațiunile din Bulgaria în care își petrec vacanțele!
- Permisul de conducere românesc este valabil în Bulgaria.
Recomandăm șoferilor români să aibă asupra lor permisul de conducere românesc aflat în termen de valabilitate pe tot timpul călătoriei pe teritoriul bulgar. Nu se recomandă conducerea unui autovehicul pe teritoriul Bulgariei în situația în care șoferul deține o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere. În astfel de cazuri, certificatul de înmatriculare al mijlocului de transport și plăcuțele de înmatriculare sunt reținute de autoritățile de poliție bulgare până la soluționarea verificărilor privind dreptul și capacitatea juridică a șoferului de a conduce pe drumurile publice, perioadă de timp ce poate ajunge până la 72 de ore.
În cazul în care vă este reţinut permisul de conducere, la solicitarea agentului constatator, aveţi obligaţia de a îl însoți la secţia de poliție, unde veţi lua act de condiţiile în care veţi putea reintra în posesia permisului de conducere, precum şi de cuantumul amenzii. Amenda se achită fie la sediul secției de poliție (dacă este dotată cu terminal POS), fie la cea mai apropiată bancă sau sucursală bancară. Permisul va fi transmis către autoritățile emitente din România pe canale diplomatice.
De reținut: În cazul dispunerii, de către autoritățile competente bulgare, a suspendării dreptului de a conduce pe drumurile publice și reținerii permisului de conducere pentru un termen de 30 de zile, documentul propriu-zis va ajunge din nou în posesia deținătorului într-un termen de 60-70 de zile.
- Poliţia națională are obligaţia de a asigura un translator de limbă română sau limbă de circulaţie internaţională (în general, limba engleză), pentru a facilita comunicarea, NUMAI în cazurile în care cetățenii români sunt autori ai unor contravenții sau infracțiuni. Subliniem faptul că, pe timpul zilelor de sărbătoare sau de weekend, identificarea unui translator de limbă română este dificilă. În general, în cadrul secțiilor de Poliție, în perioadele amintite, pot fi desemnați agenți sau ofițeri bulgari vorbitori de limba engleză. Legislația bulgară nu prevede obligația ca procesele-verbale de constatare să fie întocmite într-o limbă de circulație internațională. În cazul în care consideraţi că sunteţi victima unui abuz comis de poliţia bulgară, puteţi contesta procesul-verbal de constatare a contravenţiei în termen de 7 zile, în conformitate cu prevederile legislației naționale.
- Este interzisă utilizarea telefoanelor mobile de către şofer în timpul deplasării cu autoturismul, iar folosirea centurii de siguranţă este obligatorie (atât pentru ocupanţii locurilor din faţă, cât şi pentru cei din spate).
- Este obligatorie, de asemenea, dotarea autoturismului cu triunghi reflectorizant, extinctor, trusă de prim ajutor, vestă reflectorizantă.
- Este obligatorie folosirea fazei scurte pe drumurile publice pe întreaga perioadă a deplasării.
…DACĂ VĂ CONFRUNTAŢI CU O SITUAŢIE DEOSEBITĂ
- În cazul în care deveniţi victime ale furturilor de bunuri sau documente de identitate, prezentaţi-vă la secţia de poliţie competentă/cea mai apropiată pentru a declara incidentul şi pentru a obţine un proces-verbal justificativ/constatator.
- Cetăţenii români care şi-au pierdut sau cărora li s-au furat documentele de călătorie/identitate pe teritoriul Bulgariei se pot prezenta direct la punctele comune de trecere a frontierei, precum PCTF Giurgiu-Ruse și PCTF Calafat-Vidin, unde, în urma unei verificări prealabile efectuate de către Poliţia de Frontieră, li se va permite intrarea în România.
- În cazul constatării dispariției autoturismului personal pe teritoriul staţiunilor din Bulgaria, recomandăm întreprinderea următoarelor demersuri :
- Anunţaţi lipsa autoturismului imediat la telefonul unic de urgenţă 112, la recepţia hotelului unde sunteţi cazaţi şi pe telefonul de urgenţă al Ambasadei României în Republica Bulgaria: 00359879440758;
- Verificaţi, prin intermediul autorităţilor locale, dacă autoturismul a fost ridicat pe motiv de parcare ilegală şi depozitat într-un loc special amenajat;
- In cazul constatării furtului, colaboraţi cu autorităţile de poliţie locale şi solicitaţi sprijinul unui traducător de limbă română (în cazul în care astfel de servicii vă pot fi puse la dispoziţie);
- Procedurile de cercetare şi investigare la faţa locului, activitatea de audiere şi luare de declaraţii a persoanelor păgubite şi a eventualilor martori pot dura mai multe ore. La încheierea acestor proceduri, autorităţile bulgare vă vor înmâna o adeverinţă/un certificat/o dovadă în care vor menţiona împrejurările în care a fost furat autoturismul. Acest document trebuie tradus şi transmis autorităţilor române interesate (companii de asigurare-reasigurare, serviciile locale de taxe şi impozite, poliţia de circulaţie din România etc.);
- Puneţi la dispoziţia autorităţilor bulgare o adresă de corespondenţă şi un număr de telefon mobil, care să vă asigure pe viitor menţinerea unei contactului cu acestea.
- În cazul producerii unui accident uşor (daune materiale), reţineţi elementele de identificare a celuilalt autovehicul implicat, precum şi datele societăţii de asigurare a acestuia. Completaţi formularul pus la dispoziţie de societatea de asigurări. Părăsiţi locul accidentului doar în cazul în care aţi stabilit de comun acord cu celălalt şofer implicat în accident că veţi alege calea împăcării amiabile. Poliția bulgară nu este obligată prin lege să vă pună la dispoziție o copie a asigurării tip RCA a celuilalt/celorlalți conducător/i auto implicați. Se va face doar mențiunea, în scris, în procesul-verbal de constatare a caracteristicilor asigurării: tipul, compania emițătoare, valabilitate etc. Ambasada României la Sofia nu poate interveni în astfel de situații, în stabilirea șoferului vinovat, singurul instrument legal aflat la dispoziția cetățeanului român este contestarea în contencios adminsitrativ a actului administrativ și a măsurii corespondente dispuse de agentul sau ofițerul de poliție bulgar.
- Dacă accidentul s-a soldat cu victime (răniți sau decedați), apelaţi telefonul unic de urgenţă 112, după ce aţi acordat primul ajutor. Pentru sprijin imediat, apelați telefonul de urgență al Ambasadei României în Republica Bulgaria: 00359879440758. De asemenea, adresaţi-vă societății de asigurări din România, al cărei client sunteți sau partenerului acestei societăţi din Bulgaria, pentru sprijin imediat (transport autovehicul avariat) şi consiliere specifică. Păstraţi documentele de plată până la revenirea în ţară, pentru a le prezenta societăţii de asigurări.
- Telefoane utile pentru informaţii în caz de accident:
- 112 – Serviciul Unic de Urgenţe – apelul telefonic este gratuit, are și funcție în limba engleză;
- 00359879440758 – Telefonul de urgenţă al Ambasadei României în Republica Bulgaria ;
- 00359 2 91146 – Tractări auto (Serviciu oferit de Uniunea Automobilistilor din Bulgaria).
- În cazul în care este necesară repatrierea autoturismelor înmatriculate în România, implicate în accidente rutiere pe teritoriul bulgar, recomandăm folosirea firmelor de asistență rutieră din România. În acest fel, este înlăturată bariera lingvistică și posibilitatea apariției neînțelegerilor privitoare la taxele aplicate pentru astfel de servicii. Secția Consulară nu poate intermedia negocieri între cetățenii români și reprezentanți ai firmelor de asistență rutieră, indiferent că acestea sunt din Bulgaria sau România.
- În cazul nefericit în care un membru al familiei sau o rudă, cetățean român, a decedat pe teritoriul Republicii Bulgaria, anunțați de îndată autoritățile bulgare la telefonul unic de urgență 112 și Secția Consulară a Ambasadei României în Republica Bulgaria, la telefonul de urgență: 00359879440758. Personalul consular vă va oferi detaliile privind transportul corpului neînsuflețit al cetățeanului român către România.
…ÎNCHEIAŢI O ASIGURARE MEDICALA DE CĂLĂTORIE!
- Procuraţi-vă, înainte de deplasare, Cardul european de asigurări de sănătate (http://www.cnas.ro/casmb/page/cardul-european.html).
Asigurarea privată nu poate fi considerată un înlocuitor al Cardului european de asigurări de sănătate, ci doar un mijloc complementar de asigurare facilă a accesului la anumite servicii medicale. Rugăm să vă informați asupra diferenței dintre Cardul Național de asigurări de sănătate și Cardul european de asigurări de sănătate (http://www.cnas.ro/casmb/page/cardul-national-de-asigurari-de-sanatate.html și https://europa.eu/youreurope/citizens/health/unplanned-healthcare/temporary-stays/index_ro.htm).
Fiecare cetăţean român este responsabil pentru plata eventualelor servicii medicale. Cetățenii români care nu sunt asigurați prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate din România vor fi nevoiți să își asume responsabilitatea achitării în totalitate a contravalorii serviciilor medicale oferite de unitățile spitalicești din R.Bulgaria până la momentul externării.
ACHITAREA UNEI AMENZI CONTRAVENȚIONALE APLICATE DE AUTORITĂȚILE BULGARE LA REGIMUL CIRCULAȚIEI PE DRUMURILE PUBLICE DIN BULGARIA
Cuantumul amenzilor contravenționale aplicate de autoritățile bulgare, cu atribuții de control în domeniul siguranței rutiere pe drumurile publice din Bulgaria poate fi achitat din România prin transfer bancar către contul menționat în procesul-verbal de constatare sau în Bulgaria, prin terminal POS, la sediul Secției de poliție (în cazul în care aceasta este dotată cu un astfel de dispozitiv) sau prin ordin de plată la băncile bulgare.
Cu referire la fișele de radar/procesele-verbale de contravenție la regimul circulației rutiere pe teritoriul Bulgariei transmise prin poștă de Direcția Generală Poliția Națională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Bulgaria către proprietarii sau utilizatorii români de autovehicule înmatriculate în România, informăm că demersul este legal și că se încadrează în termenele de prescripție generale (2 și, respectiv, 5 ani). În cazul neplății, cuantumul acestor amenzi va fi considerat drept datorie exigibilă la bugetul de stat și va fi transmis către Agenția Națională de Venituri (structură corespondentă ANAF), care va putea trece la procedura executării silite.
În cazul neplății amenzilor de circulație aplicate prin intermediul fișelor de radar (transmise prin poștă persoanelor contraveniente) și opririi conducătorului auto român în trafic, pe teritoriul Bulgariei, agenții constatatori de poliție pot accesa, în mod automatizat, baza de date privind datoriile/debitele exigibile la bugetul de stat bulgar. Dacă se constată că există amenzi neplătite, atunci se va proceda la indisponibilizarea pe loc a autovehiculului (prin ridicarea numerelor de înmatriculare și/sau reținerea certificatului de înmatriculare) până la plata amenzii. Acest fapt poate conduce la imposibilitatea continuării călătoriei cu autovehiculul în cauză.
INFORMAŢII SUPLIMENTARE DE CĂLĂTORIE
Pentru informații suplimentare, vă adresăm rugămintea de a fi consultate:
- condiţiile de călătorie pentru acest stat publicate pe pagina web a MAE, rubrica ”Sfaturi de călătorie” (http://www.mae.ro/travel- conditions/3677#806);
- aplicația MAE pentru telefon mobil – ”Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs);
- pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria (http:// www.mfa.bg);
- informaţii vamale suplimentare (http://www.customs.bg/bg/page/130);
- informaţii despre infrastructura rutieră bulgară ( http://www.api.bg/index.php/en ) – în acest sens a fost lansată aplicația GPS referitoare la situația actuală a infrastructurii rutiere bulgare, deocamdată doar în limba bulgară (https://lima.api.bg/);
- informaţii despre traficul existent prin punctele de trecere a frontierei bulgare http://www.nsgp.mvr.bg/Ejedneven_trafic_GKPP/default.htm;
- informații despre condițiile meteo în Bulgaria www.sinoptik.bg sau www.meteo.bg;
- informaţii/imagini live despre traficul existent prin punctul de trecere a frontierei PCTF Giurgiu-Rutier (punct corespondent PCTF Ruse) https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-live-trafic-online-169.html şi http://live.politiadefrontiera.ro/gr_in.html.
- CONSULI ONORIFICI
Consulii onorifici nu pot emite documente de identitate și nu pot îndeplini formalități consulare. În orașele Silistra și Burgas există consulate onorifice ale României care vă pot sprijini în rezolvarea unor probleme urgente prin contactul cu autoritățile locale.
Consulatul Onorific al României la Silistra
Adresa: Silistra 7500, str. Docho Mihaylov nr.4
Telefon: +359 86 821 698; +359 86 812 302
Fax: +359 86 812 312
E-mail: conshonro@gmail.com
Consul onorific: Dl. Stefan Ivanov RAYCHEV
Circumscripţia consulară cuprinde regiunea Silistra
Consulatul Onorific al României la Burgas
Adresă: Burgas 8000, Str. Serdika nr. 2b, et. 2
Telefon: +359 56 800 995
Fax: 00359 56 840 455
E-mail: consonro@gmail.com
Consul onorific: Dna POPESCU Evghenia Todorova
Circumscripţia consulară cuprinde regiunile:Dobrici, Varna, Burgas, Şumen, Razgrad, Târgovişte, Sliven, Iambol şi Stara Zagora.
- REGLEMENTARI VAMALE
- Mărfuri, care fac parte din bagajul personal al pasagerilor care intră în Bulgaria din state-terțe, state care nu sunt membre UE (precum Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord)
În conformitate cu art.58, alin.4-8 din Legea privind TVA-ul bulgar, art.51a din Normele metodologice privind aplicarea Legii privind TVA-ul bulgar, art.41 din Regulamentul (CE) nr.1186/2009 al Consiliului de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale. (versiune codificată a Regulamentului nr. 918/83) și art. 21, alin.1, pct.14 din Legea accizelor și antrepozitelor fiscale, se permite scutirea de TVA, taxe vamale și accize în cazul importului de mărfuri, care fac parte din bagajul personal al pasagerului, care nu prezintă caracter comercial, până la atingerea pragurilor/limitelor financiare/cantitative prevăzute în actele normative menționate.
Termenul ”import fără caracter comercial” este considerat drept importul care îndeplinește următoarele condiții:
- nu se efectuează în mod regulat ;
- conține, exclusiv, doar mărfuri pentru folosința personală sau familială a pasagerilor sau doar mărfuri destinate oferirii lor drept cadouri sau souvenir-uri;
- tipul și cantitatea mărfurilor nu sunt de natură să presupună importarea lor în scop comercial.
Pragurile financiare pentru introducerea unor astfel de mărfuri (precum parfum, cafea, ceai) sunt următoarele :
- 300 de euro sau contravaloarea acestor în LEVA pentru pasagerii care trec frontiera rutieră (Turcia) ;
- 430 de euro sau contravaloarea acestora în LEVA pentru pasagerii care trec frontiera aeriană sau maritimă.
Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse/mărfuri sunt următoarele:
- Articole tutun :
- ţigări: 200 bucăţi pentru pasagerii care trec frontiera aeriană, doar 40 bucăți (adică 2 pachete de țigări) pentru pasagerii care trec frontiera rutieră (TURCIA) și maritimă ;
- trabucuri : 50 bucăți pentru pasagerii care trec frontiera aeriană și doar 10 bucăți pentru pasagerii care trec frontiera rutieră (TURCIA) și maritimă ;
- țigări de foi : 100 bucăți pentru pasagerii care trec frontiera aeriană și doar 20 de bucăți pentru pasagerii care trec frontiera rutieră (TURCIA) și maritimă ;
- tutun de fumat : 250 grame de tutun pentru pasagerii care trec frontiera aeriană și doar 50 de grame pentru pasagerii care trec frontiera rutieră (TURCIA) sau maritimă.
- Alcool și băuturi spirtoase/alcoolice :
- În total 1 litru alcool și băuturi spirtoase/alcoolice cu o concentrație alcoolică de peste 22% sau alcool etilic nedenaturat cu o concentrație alcoolică de 80% sau peste ;
- În total 2 litri alcool și băuturi spirtoase/alcoolice cu o concentrație alcoolică de până la 22% ;
- In total 3 litri vin non-spumant ;
- 16 litri de bere.
Fiecare combinație de articole de tutun pentru fiecare pasager în parte și fiecare combinație de alcool și băuturi spirtoase/alcoolice pentru fiecare pasager în parte, cu excepția vinului non-spumant și berii, nu poate să depășească procentul de 100% prin adunarea procentajelor formate în mod separat de cantitățile permise.
Autoritățile bulgare subliniază faptul că, în ceea ce privește echipajele mijloacelor de transport care intră în Bulgaria din state-terțe, state care nu sunt membre UE (Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord), pragurile financiare și limitele cantitative care se aplică pentru mărfurile arătate sunt REDUSE față de cele aplicate pasagerilor.
În ceea ce privește importul de combustibil, pentru fiecare mijloc de transport de pasageri, care sosește la intrarea în Bulgaria din state-terțe UE (Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord), este scutită de taxe cantitatea de combustibil conținută în rezervor, precum și maximum alți 10 litri transportați în canistră.
Exemplul maximal pentru scutirea de taxe la intrarea în Bulgaria pentru un pasager care vine din Turcia este următorul :
- 40 bucăți țigări (2 pachete)
- 1 litru băuturi spritoase/alcoolice
- 3 litri vin non-spumant
- 16 litri bere
- și alte mărfuri (precum jucării, parfumuri, articole electronice, etc.) până la valoarea totală de 300 de euro sau contravaloarea acestora în leva.
- Mărfuri, care fac parte din bagajul personal al pasagerilor care intră în R.Bulgaria din state membre UE
În conformitate cu art.21, alin.1, pct.5 din Legea accizelor și antrepozitelor fiscale, se permite scutirea de TVA, taxe vamale și accize în cazul importului de mărfuri, care fac parte din bagajul personal al pasagerului, care nu prezintă caracter comercial, până la atingerea pragurilor/limitelor financiare/cantitative prevăzute în actele normative menționate, care sunt următoarele:
- Articole tutun:
1.ţigări: 200 bucăţi țigări scurte;
2.trabucuri : 200 bucăți trabucuri scurte;
3.țigări de foi : 400 bucăți țigări de foi scurte;
4.tutun de fumat : 1 kilogram.
- Alcool și băuturi spirtoase/alcoolice :
1.băuturi spirtoase/alcoolice cu codul KH 2208 – 10 litri;
2.produse intermediare – 20 litri;
3.vin non-spumant – 90 litri / vin spumant – maximum 60 litri;
4.bere – 110 litri.
Conform legislaţiei bulgare, la intrarea şi la ieşirea în/din Bulgaria se declară în scris bunurile deţinute, precum şi sumele în leva sau valută, însumând peste 10.000 euro.De asemenea, se declară bijuteriile din aur, platină şi pietre preţioase care depăşesc greutatea de 60 grame (în total). În cazul metalelor preţioase neprelucrate, limita este de 37 grame. Bijuteriile şi/sau metalele şi pietrele preţioase care depăşesc limitele precizate mai sus, nedeclarate, se confiscă în folosul statului.
În cazul aplicării unor amenzi contravenționale în cuantum ridicat, până la stingerea/achitarea acestora, funcționarul vamal are dreptul să rețină ca și garanție AUTOTURISMUL cu care se deplasează contravenientul, eliberând în acest sens un document justificativ. (Informaţii suplimentare despre regimuri vamale se pot obţine la pagina de internet: www.customs.bg)
- Utilizarea cărţilor de credit
În Bulgaria sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit. Acestea pot fi folosite la majoritatea distribuitorilor de produse sau servicii unde sunt afişate însemnele cardurilor şi pot fi utilizate la orice bancomat (ATM). Bancomatele eliberează bancnote naţionale – LEVA.
- Regimul medicamentelor
Sunt excluse atât la intrare, cât şi la ieşire, drogurile de orice tip şi substanţele dopante/psihotrope.
Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare, iar acestea să fie în ambalajul original!
Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.
Antibioticele nu se eliberează DECÂT pe bază de reţetă !
- Reamintim cetățenilor români că, în eventualitatea în care sunt afectați de un caz de încălcare a legislației Uniunii Europene de către autoritățile bulgare, pot apela la asistența oferită de către serviciul SOLVIT, sistem informal de soluționare a problemelor antrenate de nerespectarea legislației Uniunii Europene de către autoritățile bulgare, astfel :
- prin completarea formularului on-line disponibil la adresa http://ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm;
- prin intermediul adresei de e-mail solvit@mae.ro;
- La numerele SOLVIT apelabile din străinătate: 0040374300270 sau din România: 0800672507.